Galaksens voktere rir igjen

Guardians of the Galaxy er tilbake i en fargesprakende og vellaget oppfølger som har noe for alle.

Filmen åpner med at Vokterne er på et oppdrag. De har blitt leid inn av Sovereignene for å beskytte noen dyrebare batterier fra et interdimensjonalt vesen. Vignetten kommer i form av en oppfølger til dansescenen med Baby Groot (Vin Diesel) alle likte i den forrige filmen, men nå med flere spesialeffekter. Etter at Rocket Raccoon (Bradley Cooper) stjeler disse batteriene må Vokterne rømme fra Sovereignene som nå prøve å drepe dem uansett hvor de drar i galaksen. De møter etter hvert Ego (Kurt Russel) som har noe viktig å fortelle Peter Quill (Chris Pratt).

Guardians of the Galaxy Vol. 2 er det neste kapittelet i Marvels «Cinematic Universe» og er derfor en oppfølger til både Guardians of the Galaxy (2014) og Doctor Strange (2016), hvis du tenker over det. Som oppfølger gjør den alt det den trenger – den gir oss mer. Her er det mer av science fiction-estetikken fra 70- og 80-tallet, mer av musikken fra samme tidsperiode og mer av karakterene fra den første filmen.

Karakterene er kanskje det som er mest i fokus. Det slo meg etter at jeg hadde sett den, at filmen er i merkelig liten skala karaktermessig. Spesielt hvis den sammenlignes med den første Guardians-filmen som hadde en meget stor rollebesetning, men det betyr at konfliktene og kjemien mellom hovedkarakterene kan utforskes mer. Dette lykkes også regissør James Gunn med i ny og ne selv om noen av kranglene fremstår som heller barnslige, spesielt i starten. Det filmen sliter litt med er arven etter forgjengeren. Den første Gurardians-filmen var en nærmest uforutsett megahit og oppfølgeren sliter dermed med å balansere det som skal være nytt og det som skal være gammelt. Noen ganger er spøkene og øyeblikkene nærmest bare påminnelser om øyeblikk publikum likte i den første filmen.

På en annen side ser Guardians of the Galaxy Vol. 2 fantastisk ut. Den er fargesprakende med velgjort design og effekter som skaper en rekke minneverdige bilder og scener. Skuespillet er det heller ikke noe å si på, Marvel har gjennom årene bygget opp en imponerende skuespillerliste hvor alle nå nærmest har «blitt» karakterene sine. Når det kommer til humoren så holder filmen en skjør balanse mellom «voksenhumor» og «barnehumor». En del scener med Baby Groot er som skreddersydde for å selge lekedukken av ham, men så er dette blandet med flere sexspøker og -referanser.

Guardians of the Galaxy Vol. 2 er likevel en vellaget film som gir noe for alle å nyte. Jeg så den med en gjeng filmkritikere av forskjellige aldre, og selv han ene 50-åringen som så på mobilen sin stadig vekk lo under flere scener (ja, jeg så deg!). Et annet tips er at Marvel ser ut til å ha forstått at rulletekstene er temmelig lange, for nå har de en rekke spøker som du kan humre av mens du venter på å se de fem forskjellige klippene som kommer etter filmen.

Terningkast: 5

Nøkkelinformasjon: