Stor gorilla slår svakt

Jeg liker kaiju-filmer. Det er noe veldig tilfredsstillende ved å se et stort beist knuse ting eller slåss mot andre store beist. Av den grunn burde Kong: Skull Island imponere meg mer enn den gjør.

Året er 1973. Vietnamkrigen er over, i hvert fall for amerikanerne sin del, og troppene skal trekkes ut. Bill Randa (John Goodman) prøver febrilsk å få støtte til å foreta en ekspedisjon til en nyoppdaget øy i Stillehavet. Det får han, og med seg tar han en rekke helikoptersoldater ledet av Packard (Samuel L. Jackson), leiesoldaten James Conrad (Tom Hiddleston), og fotografen Mason Weaver (Brie Larson). De tror de er på en forskningsekspedisjon, men det viser seg at Randa har tatt dem med for å dokumentere de fantastiske dyrene som bor der. Det viser seg dog at ikke alle dyrene er like vennlige som de hadde håpet.

Et av hovedproblemene filmen har kan egentlig oppsummeres i en enkel scene: Et stort monster dukker opp, tar med seg en av karakterene og dreper hen på en grotesk måte. Rett etterpå spør en av de andre karakterene om de skal snakke om hva som nettopp skjedde, en person som har vært med dem siden starten har jo nettopp dødd, tross alt. Det vil ikke de andre karakterene, og går så videre. Her ligger nettopp problemet med Legendary Pictures Cinematic Universe’s oppfølger til Godzilla (2014): Ingen scener har konsekvenser.

Når handlingen først kommer til Hodeskalleøyen så mister den mye av driven. Det klippes mellom forskjellige handlinger med grønnkledde soldater som møter fantastiske vesener – som stort sett prøver å drepe dem. Scenene i seg selv har gode ideer bak seg, men de mangler i stor grad oppbygning og en konklusjon. De på en måte bare skjer, og så går vi videre.

Filmens endelige slåsskamp lider av samme problem og prøver å score en del følelsespoeng som overhodet ikke er fortjente. Mange klaget over at Godzilla (2014) var for treg. Det har tydeligvis filmskaperne tatt til seg og har i stedet minimalt med spenningsbygging, som igjen gjør at filmen lider.

Når alt det sies er det nok ‘wow’-øyeblikk i filmen til at jeg anbefaler den dersom en trenger å slå i hjel to timer på et fly en gang.

Terningkast: 3

Nøkkelinformasjon:

  • Regi: Jordan Vogt-Roberts
  • Sjanger: Kaiju/monsterfilm/action
  • Aldersgrense: 12 år
  • Lengde: 1t. 58 m.
  • Premiere: 10.03.2017