HIS212: Eksamen bestått!

Jeg har vært spent på årets HF-revy. PR-gruppen har gjort et godt stykke arbeid, og revyen har vært ekstremt synlig for de av oss som ofte beveger oss opp på Sydneshaugen og HF-fakultetet for å lese, ha forelesninger, eller bare drikke en kopp kaffe på Ad fontes. Når jeg tok på meg jobben om å skrive anmeldelse av revyen var en av de tingene jeg var mest redd for at jeg ble nødt til å skrive en krass anmeldelse av en dårlig eller en middelmådig revy. Det hadde jeg ikke trengt å bekymre meg for.

Når vi kom inn i salen var alt klart for å ta i mot publikum. På scenen stod to menn med bart og briller, og bandet spilte klassisk intromusikk. Stemningen var løftet ti hakk fra den bråkete og klamme foajeen, som var fylt med mennesker som sannsynligvis var like spente som oss. Vi fant ikke de reserverte plassene våre i virvaret, så vi satt oss ned helt fremme med scenen.

Etter alle hadde satt seg, satt revyen i gang. Siden revyen fortsatt spiller, skal ikke for mye av handlingen røpes i denne anmeldelsen. Det jeg kan røpe er at jeg sitter igjen med en godfølelse i hele kroppen – akkurat den følelsen publikum skal ha etter en god revy.

Skuespillet var gjennomgående bra. Spesielt skinte hovedrolle Jone Rasmussen, men med så mye scenetid er det kanskje også å forvente. De andre jeg vil hente frem som virkelig utmerket seg var Eivind Baste Bollingberg og Stine Helene Rolland Ormstad. Alle poengene ble levert på de beste måter, skuespillet var engasjerende, tilstedeværelsen på scenen var fullstendig upåklagelig, og talen var tydelig uten at det ble for overdrevet. Dette var gjennomgående egenskaper hos samtlige skuespillere, men likevel skilte disse tre seg ut på en helt særegen måte.

Noen av sketsjene ble litt for lange, og enkelte opplevdes som litt meningsløse, men det overveldende flertallet av sketsjene var utrolig morsomme, veloverveide og traff akkurat der de skulle treffe. Vitsene var i all hovedsak intelligente (noen kanskje litt for intelligente?), slik som vitsene skal være i en studentrevy. Skrivegruppen, ledet av Andreas Hovland har gjort et godt stykke arbeid, og det er ingen tvil om at regissør Tuva Auby har gjort en super jobb med å holde både dem og skuespillerne i sjakk.

Revybandet var mangfoldig, og med Aleksander Petersen på munnspill og Lars Smaaberg Fivelstad på fele ble det mange kule innslag som var litt utenom det vanlige. Bandet var stort sett ’tight’ og samspilt, med et par små, nesten usynlige, unntak. Alle musikerne later til å være sterke individuelt, og de gjorde en god jobb sammen også. Lydbildet var litt ’bløtt’ på enkelte sekvenser (sannsynligvis på grunn av et elektrisk trommesett) men her er det hovedsakelig smak og behag som gjelder. Ellers var bandet lite involvert i selve forestillingen, og i motsetning til i fjor hvor vår anmelder mente at bandet ble gitt litt for stor plass, fikk bandet litt for liten plass i år. Lyden generelt ble kanskje litt i overkant høy når skuespillerne virkelig brukte stemmen, men heldigvis var dette noe som bare skjedde et par ganger så det var ikke et gjennomgående problem.

Kostymene og scenografien var akkurat sånn det skulle være. Det var lett å se hva scenografien skulle fremstille, ting var godt plassert på scenen og det var tatt hensyn til platåer for at det skulle være behagelig for øyet. Kostymene var passende (noen til og med utrolig vakre), og det var tydelig at det har blitt jobbet godt med både kostymer og scenografi.

Et sangnummer tydelig inspirert av Les Miserables vant mitt hjerte på HF-revyen i 2017. Naturligvis er det verdt å merke seg at undertegnede har en forkjærlighet for musikaler så det kan være et lite bias. Likevel var det umulig å ikke bli sjarmert når skuespillerne, til tross tydelig varierende sangtalent virkelig brukte stemmen og sang med full overbevisning. Min forlovede som er musiker har alltid fortalt meg at det ikke er utøvelsen som er viktigst, men ’feeling’. Jeg tror ikke at jeg helt har forstått hva han mente med det før HIS212: Høydens Historie. Det var surt, noen ganger fullstendig tonedøvt, men det ble levert med en så ekstrem overbevisning at det overhode ikke ble noe problem.

Avslutningsvis må det påpekes at det var merkbart at det er få jenter i årets revy, selv om jentene som var på scenen spilte sterkt. Dette forklares i programmet med en ting: damene er der de hører hjemme – i ledelsen! Mens dette var et morsomt (og sant) poeng, var det likevel et savn både når det kommer til skuespillerne og i bandet. Kjære jenter på HF: Ikke gjem dere i kulissene! Vi i Atrium vil gjerne se dere på scenen, og jeg tror ikke vi er de eneste.

Alt i alt, vel blåst, kjære HF-revyen! Eksamen bestått!

Karakter: B-

—–

Medvirkende til revyen

• Revysjef: Sara Marie Skaug Bjørkly