Fabeldyrene venter.

Photo: Flickering Myth

Fantastic Beasts And Where to Find Them er den nyeste filmen som tar plass i Harry Potter-universet. Handlingen foregår på 1920-tallet og følger magi-zoologen Newt Scamander som har dratt til New York for et siste ærend før han skal levere manuskriptet for boken sin om fabeldyr. Men det er mørke krefter som rår i Det Store Eplet, og han blir dratt med i en kamp om magi-verdens fremtid. Medvirkende i filmen er: Eddie Redmayne, Katherine Waterston, Colin Farrell, Ezra Miller, Dan Fogler m. flere. Filmens regissør er David Yates.

Filmen åpner med en liten snutt av den onde trollmannen Gellert Grindelwald før vi blir introdusert til filmens protagonist, den britiske trollmannen Newt Scamander (Redmayne). Newt har med seg en magisk koffert som rommer alle dyrene han klart å samle på sine reiser gjennom verden. Dette viser seg å bli problematisk, da USAs magiske myndighet, MACUSA nylig har forbudt all oppdrett av fabeldyr. I New York møter han Tina Goldstein (Waterston), en tidligere svartspaner i “trollmann-politiet”, og den ikke-magiske Jakob Kowalski (Fogler).

Photo: Entertainment Weekly

En kort stund etter Scamander sin ankomst kommer noen av dyrene seg løs, og sammen med sine nye bekjente må han samle dem, før noen kommer til skade. Mens dette foregår prøver svartspaneren Percival Graves (Farrel) å finne et trollmansbarn som kan forårsake store skader i feile hender.

Filmen, som bygger på det rike Harry Potter-universet, viser en ny side av trollmansverdenen. Det er økende spenning mellom de ikke-magiske og magiske innbyggerne av New York, selv om disse sidene lever separat fra hverandre. Den ikke-magiske siden har en gruppe som kaller seg Andre Salemenerne som sprer frykt gjennom propaganda mot trollmenn. MACUSA derimot gjør sitt beste for å holde samfunnet sitt skjult.

Karakterene vi møter fremstilles på en mesterlig måte. Filmens mørkere sider blir blandet med humor gjennom Dan Foglers karakter, som for første gang blir introdusert til den fantastiske trollmannsverden. Det som gjør filmen enda bedre er at man møter kompetente trollmenn og ikke elever som stadig vekk bruker tid på å lære seg magi.

Fabeldyrene spiller mindre roller i filmen enn man kan anta fra trailerne, og man skulle ønske det var litt bedre tid til å blir kjent med dem. Det er noen få av dem som  får mesteparten av oppmerksomheten, men oppmerksomheten er velfortjent da de viser seg å være noen artige skruer.

Den store nedsiden med filmen er at det er litt for mange fortellinger som må veves sammen, noe som ikke fungerer så veldig bra. Det resulterer i at alle sammen slåss om å få plass i den 2 timer lange filmen. Det er heller ikke veldig mange koblinger til det universet som filmen bygger på, selv om det en grei mengde med kjente fenomener som dukker opp.

Det er større fokus på å utvikle verdenen enn karakterene i filmen, noe som gjør at man ikke får like nært forhold til de rollefigurene vi møter som i Harry Potter-serien.

Alt i alt er filmen en vel-fremført kavalkade av magi og fabeldyr, som mangler på struktur og karakterutvikling. Filmen er gøy, men vil ikke nødvendigvis falle i like god smak hos alle Harry Potter-fanatikere. Forhåpentligvis vil en av de neste 4 filmene som er planlagt gi publikum en nærmere tilknytning til universet.

Terningkast: 4