Og prisen for BIFF’s merkeligste film går til… (BIFF 2016)

Swiss Army Man. Det er vanskelig å vite helt hvor man skal starte en anmeldelse av Swiss Army Man. Delvis fordi filmen er så spesiell at det er lite å sette den opp mot. På grunn av filmens særegenhet ligger mye av styrken dens i å overraske og å gjøre ting man aldri har sett før. Derfor vil det være mot sin hensikt å gå for mye i dybden av hva som skjer i filmen.

Med det sagt vil jeg absolutt ikke anbefale å gå fullstendig blind inn i denne filmen. Dette er tross alt filmen som har skapt overskrifter gjennom filmverden for fordi publikummere har forlatt kinosalen. Og om man ikke vet hva man går til, har jeg full forståelse for at man kan mislike filmen. Filmens generelle premiss er: En mann (Paul Dano) er strandet på en øde øy. Idet han har gitt opp håp om overlevelse skyller et fjertende, multifunksjonelt lik (Daniel Radcliffe) opp på stranden. Liket gir den strandede mannen nytt håp, og han forsøker så å bruke liket for å komme seg tilbake til sivilisasjonen.

Foto: A24
Foto: A24

Høres det merkelig ut? Jeg kan bekrefte at det er det. Dersom du tenker at dette kunne vært noe for deg, er det veldig mulig filmen vil falle i smak, spesielt ettersom det sære premisset følges opp av en overraskende engasjerende historie og godt skuespill. Akkurat her ligger mye av filmens humor og brillianse. Regissørene Daniels (Dan Kwan og Daniel Scheinert) vet nemlig åpenbart hva de gjør og har alle elementene en god «vanlig» film trenger. Og likevel har de valgt å lage en fjertende lik-film. For det er ikke mangel på sære filmpremisser der ute, f.eks. Sharknado. Det som skiller Swiss Army Man fra den er seriøsiteten filmen blir gitt, i tillegg til generell kompetent filmlaging.

Dersom du skulle være usikker på om dette er en film som skulle passe deg vil jeg anbefale å sjekke ut regissørene Daniels’ kortfilm Interesting Ball på 12 minutter som er tilgjengelig online (lovlig). For de som har bestemte seg, anbefaler jeg å få med seg filmen når den ankommer norske kinolerret 14. oktober.

Terningkast: 5