Western lever i beste velgående (BIFF 2016)

Bone Tomahawk. For noen år tilbake ble western-sjangeren ansett for å være en nokså død sjanger, og den hadde vært det i en periode. De siste årene har sjangeren fått en liten gjenoppvåkning med Tarantino-filmer, og i disse dager åpner Magnificent Seven med Chris Pratt og Denzel Washington. Bone Tomahawk har kanskje ikke samme budsjett, men den er ikke underlegen de andre i kvalitet av den grunn. At filmens budsjett «bare» var på 1.8 millioner dollar ville man forøvrig ikke gjettet. Det eneste man kan merke det på, er at handlingen tidlig i filmen er begrenset til et fåtall rom. Etter hvert forflyttes imidlertid historien utendørs, så en av filmens få potensielle svakheter fjernes.

Filmen sentrerer rundt karakterer fra den lille byen Bright Hope. Når en mistenkelig kriminell vandrer inn i byen blir det lagt merke til, og etter et kort møte med sheriffen (Kurt Russell) blir han fenglet. Det ingen vet er at tyven blir jaget av en gruppe særdeles primitive, kannibalistiske indianere som ender opp med å bortføre tyven, sheriffens stedfortreder og legen som holdt ham under oppsyn. Legens ektemann (Patrick Wilson), sheriffen, nestesheriffen (Richard Jenkins), og den litt mystiske Mr. Brooder (Matthew Fox) bestemmer seg for å ta opp jakten på indianerstammen i håp om å redde de bortførte. Filmens overhengende plot er altså ganske enkelt, men gruppen finner nok av hindringer på veien, for ikke å snakke om utfordringene de møter ved veiens ende.

Foto: RLJ Entertainment
Foto: RLJ Entertainment

En av filmens største styrker er fantastisk skuespill fra de fire hovedpersonene. Det er meningsløst å skulle trekke frem enkeltnavn ettersom de alle overbeviser gjennom hele filmen. De blir godt hjulpet av interessante, troverdige karakterer og god dialog som beveger historien fremover. Filmen virker i mangel på et bedre ord ekte, og konsekvensene og konfliktene reelle. Noe av dette stammer kanskje fra at historien og konfliktene har blitt tonet litt ned i forhold til andre filmer på grunn av begrenset budsjett. Dersom det er bevisst er det imponerende av regissør S. Craig Zahler, som uansett skal ha mengder av skryt for arbeidet sitt.

Jeg gikk inn i denne filmen nærmest blind, foruten et stykke info jeg i ettertid var veldig glad for å ha hatt. Filmen er tidvis svært brutal og grafisk. Den beveger seg tidvis smått inn i horror-sjangeren, og i motsetning til mange andre filmer, beveger ikke kameraet seg bort når det skulle skje noe. Så lenge man takler det, er nok dette en film som vil falle i smak hos de fleste. Den har selvfølgelig ikke de enorme skalaene mange andre filmer har, og historien beveger seg noe saktere. Likevel er det en godt gjennomført og imponerende blanding av western, action og horror, med humor når det trengs.

Terningkast: 6