Samme gamle Zappa (BIFF 2016)

Eat That Question: Frank Zappa In His Own Words er regissert av Thosten Schutte, og er en samling av intervjuer og opptredener av musikeren, filmskaperen og komponisten Frank Zappa. Han hadde en relativt suksessfull karriere som en outsider i rock-sjangeren, og ble sett på som en friker. Han ble ofte lempet inn i bås med hippiene, noe han tok avstand fra.

Filmen er klippet sammen på en måte som noenlunde forteller Zappas historie fra begynnelsen av karrieren som en klassisk komponist på 50-tallet, til hans død i 1993. Den presenterer subjektet som en intelligent og morsom person med mye å si om tiden han levde i. Dessverre er det alt filmen har å komme med, og det er for lite progresjon og stabilitet i historien som blir fortalt. Ved enkelte tidspunkt blir filmen syklisk, da den for eksempel returnerer til samme intervju ved flere anledninger. På den gode siden er filmen ganske humoristisk, ofte takket være kontrasten mellom Zappa sine seriøse og “anstendige” kritikere, og ham selv. Frank Zappa fikk til og med sine idealistiske motstandere til å flire fra gang til annen.

Foto: Sony Classics
Foto: Sony Classics

Alt i alt var filmen noenlunde skuffende, den virker som om den var laget for fans uten Internett-tilgang. De fleste klippene som er brukt er lett tilgjengelig på YouTube, hvor man kan se dem uten å forlate huset. I sitt siste intervju forteller Zappa at han ikke ønsker å bli husket, noe som får en til å lure på hvorfor denne filmen ble laget.

På den lyse siden er filmen stappfull av gode sitater og humor, men med mindre man virkelig er en storfan, ville jeg holdt meg til å se på klipp på YouTube.

Terningkast: 3