En av sommerens beste filmer

I en sommer som har vært fylt med skuffelse etter skuffelse på filmfronten, da spesielt med tanke på de større blockbusterene, står Star Trek Beyond frem som en forfriskende avslutning før vi entrer høsten. Franchisen, som de siste årene har gått noe under radaren i forhold en rekke andre filmserier, leverer igjen en vellaget film som passer til de aller fleste. Filmen har god action som mesterlig kombinerer de store, imponerende slagene med de mer personlige, godt koreograferte slåsskampene. For hardbarkede Star Trek-fans som lengter etter noe nærmere de tidligere filmene og seriene, og dermed ikke har vært helt tilfredse med de to foregående installasjonene, kan nok denne falle mer i smak. Den føles som en naturlig fortsettelse fra forrige film, så det er ikke snakk om noen helomvending, men den tar seg mer tid til utforskende dialog mellom karakterene, noe som er vevd fint inn i historien.

Foto: Filmweb/Paramount
Foto: Filmweb/Paramount

Star Trek Beyond introduserer kjapt konflikten i filmen. Kaptein Kirk (Chris Pine), og hans mannskap ombord skipet Enterprise er på en ekspedisjon da skipet deres blir angrepet av en overveldende fiende ledet av Krall (Idris Elba). Mannskapet evakuerer skipet, men flesteparten blir pågrepet i forsøket. Deler av det sentrale mannskapet unnslipper, men befinner seg strandet på en ukjent planet, skadde og uten skip eller nevneverdig utstyr. Likevel tar de opp arbeidet med å redde resten av mannskapet, samtidig som de må finne ut hva Kralls intensjoner er. Heldigvis får de hjelp av filmens mest velkomne tilskudd, Jaylah, spilt av Sofia Boutella som i fjor var å finne i publikumsfavoritten Kingsman.

Filmen gjør en god jobb med å benytte det varierte skuespillerregisteret sitt. I tillegg til de nevnte nyankomne karakterene får vi også se mer til resten av mannskapet. Spesielt Scotty og Bones, spilt av henholdsvis Simon Pegg og Karl Urban, har blitt tildelt større roller i denne filmen, og takker for muligheten med å levere noen av filmens høydepunkter. Store ensemble-filmer kan ofte ha problemer med å fordele oppmerksomheten på alle karakterene, men Star Trek Beyond mestrer dette bedre enn de fleste. Skuespillerne får vist seg frem, og man kan tydelig se at de er komfortable med karakterene de spiller. Men til tross for en variert besetning, er det klart at Chris Pine som kaptein Kirk er filmens hovedperson, en rolle han fyller godt.

Zoe Saldana og John Cho i Star Trek Beyond
Foto: Filmweb/Paramount

I et år hvor mange filmer ser ut til å ha valgt den ene eller den andre da de fikk valget mellom en storslagen, episk film og en personlig engasjerende fortelling, gikk Star Trek Beyond glipp av memoet, og valgte begge to. Filmen er satt i en interessant verden fylt med karakterer det er vanskelig å ikke føle for, med imponerende action både til lands og i rommet. Star Trek Beyond er absolutt verdt en tur på kino.

Filmen har premiere fredag 19. august.

Terningkast: 5