Plateanmeldelse: The Dead Weather – Dodge and Burn

Fem lange år med venting er forbi… The Dead Weather er ute med ny plate!

DW-DB-Reg-750
Dodge and Burn. Bilde: thirdmanrecords.com


Jack White er i slaget for tiden.
Ikke bare ga han trommisen til Black Keys en på kjeften forrige helg (fylla har skylda), men han hamrer også løs på trommene. Rett skal være rett: The Dead Weather er MER enn bare Jack White. Med Allison Mosshart (The Kills) på vokal, Jack Lawrence (Raconteurs) på bass og Dean Fertita (Queens of the Stone Age) på gitar kan de trygt plasseres i den vide (og omdiskuterte) kategorien supergruppe. De har levert super musikk – i alle fall tidigere. Dodge and Burn er navnet på oppfølgeren til det kritkerroste andrealbumet Sea of Cowards, som kom fykende ut av rockens skog for vel fem år siden, og forventingene har vært store.

Det starter lovende. Med et riff som lukter Led Zeppelin lang vei, smeller det hele i gang med låta I Feel Love (Every Million Miles). Hatten (les capsen) ble blåst av og kroppen slengt tilbake i sofaen. Dette er rock det lukter svidd av! Om undertegnede hadde volumet på anlegget et par hakk for høyt kan tenkes, men dette er unektelig en druser av sang – i alle fall etter dagens standard å dømme. Derfra og ut går det slag i slag. White & Co serverer 12 låter pakket med lekne riff, seige og skitne basslinjer, eksprimentell tangentlyd og tunge trommer, toppet med Mossharts råe vokal. Med et skittent og dystert preg viderefører bandet sin unike stil fra de to foregående platene. Det hele er krydret med nye elementer som kan minne om alt fra nevnte Zeppelin til Cypress Hill (ref. låta Three Dollar Hat).

DW_Press_2015_-7003
The Dead Weather. Bilde: thedeadweather.com

Andresporet The Buzzkill(er) fenger som bare juling og låter som Let Me Through og Lose the Right er med på å holde koken oppe. Selv om de resterende låtene aldri når helt opp til åpningssporet og det aldri blir like supert som på forrige plate oser det likevel av kvalitet og alt i alt blir det hele en velspilt affære. Med Dodge and Burn befester The Dead Weather sin posisjon som en av samtidens ypperste rockesmeder.

Plata ble sluppet fredag 25. september

Nytes best med: en kasse pils

Terningkast:4