Fortsatt bortvist

Det er nå drøyt et år siden byens misbrukere ble bortvist fra Nygårdsparken. 

fortsattbortvist
Helge Jordal i spissen for Motbakkeorkesteret under torsdagens arrangement. Foto: Wenche Irene

Torsdag ettermiddag dukket arrangementet ”Fortsatt Bortvist!” opp i solskinnet på Festplassen. På agendaen stod et oppgjør med Bergenpolitiets stadige bortvisning av rusmisbrukere fra bykjernen. Drøyt hundre mennesker hadde samlet seg rundt scenen da Motbakkeorkesteret (for anledningen anført av Helge Jordal) rocket det hele i gang med en røff versjon av Cornelis Vreswijks tidløse slager Somliga går med trasiga skor. Listen var satt og det gav publikum en klar beskjed om hva som var i vente. Arrangementet var i privat regi.

Bakteppet: Drøyt et år etter at Bergen Kommune stengte Nygårdsparken og drev den etablerte russcenen ut på vandring har situasjonen for byens rusmisbrukere blitt verre enn noensinne. Etter at parken stengte ble Vågsbunnen det nye møtestedet. Kommunen og politiet svarte med en egen innsatsgruppe bestående av 11 polititjenestemenn som fikk i oppgave å vise bort rusmisbrukere fra bykjernen, i følge Foreningen for human narkotikapolitikk. Bøter og forelegg har vært virkemidlene. Nå har en undergangstunnel på Gyldenpris blitt stedet hvor det deales og skytes (FHN). Overdosdødsfall har økt med 9% sammenlignet med da parken fortsatt var åpen (FHN).

En av hovedpersonene bak arrangementet, Silje Oskar Heltne, forteller om et privat initiativ som siden i sommer har prøvd å legge press på politikerne i håp om en bedring i situasjonen. Torsdagens arrangement var det andre i rekken fra Heltne og kompanjongene Tommy Bergset Soltvedt og Johnny Nordstrøm. Markeringen gikk av stabelen bare dager etter Verdens Overdosedag og noen uker før kommunevalget. Et tidspunkt som neppe var noen tilfeldighet.

”Det hele begynte med at en jeg og en kompis leste en artikkel om en som hadde blitt bortvist og fått bot. Vi allierte oss med Foreningen For Human Narkotikapolitikk (FHN) og inviterte den politiske opposisjonen i byen til debatt under arrangementet ”Bortvist”. Denne gangen ville vi ha litt mer lyd og trøkk” forteller Heltne. 

Og trøkk fikk de. En mengde artister og band fra Bergensområdet hadde velvillig stilt opp. Arrangør Heltne kunne fortelle om en voldsom vilje i musikermiljøet til å stille opp og hvordan hele arrangementet, fra lydmann til scene, kom i stand ved hjelp av et stort engasjement og ønsket om å hjelpe en vanskeligstilt gruppe. På plakaten stod kjente navn som Gatas Evangelium, Motbakkeorkesteret m. Helge Jordal, Balle Malurt og Sønn, Ganezha, General Chesz, The Longboards, Le Flan De Sang og Sleeping Heads.

I tur og orden serverte de publikum kvalitetstoner i løpet av de tre timene arrangementet varte – alt i fra tunge hip hop beats til visesang. Arrangementet var lite profilert i forkant, men tok igjen så til de grader med sin tilstedeværelse på Festplassen. Mange forbipasserende ble stående for å overhøre appeller og musikalske innslag og på det meste talte publikum snaue to hundre. Innimellom de musikalske innslagene holdt blant andre Annette Svae fra FHN og jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen hver sin appell. Begge var klar i sin tale – Svae om at dagens situasjon er uholdbar og at politikerne har ansvaret, og Marthinussen påpekte at politiet bryter loven med sin bortvisningspraksis.

Da siste låt var spilt i nitiden var både arrangør og artister fornøyd. Representanter fra rusmiljøet kunne fortelle at det var rørende å se så mange engasjere seg på deres vegne.