Hold pusten så lenge du kan

Debutromanen Hold pusten så lenge du kan beskriver angst og tap så du kjenner det på kroppen.

Sand-Maria

Maria Sand
«Hold pusten så lenge du kan»
Oktober forlag
Utgitt i 2015

Ved panikkangst kan man gjøre ulike øvelser for å stanse anfallet. Ifølge amerikanske komedier kan man puste i pose. Mer troverdige kilder forteller at man kan puste i firkant, hva enn det skal bety. Hvis alt feiler kan man holde pusten så lenge man kan.

Maria Sands debutroman skildrer hvordan denne angsten kan følge et menneske gjennom et helt liv. Gjennom hovedpersonen Alva får leseren innblikk i de opprivende hendelsene som kan forfølge en, og man kan nærmest kjenne på ryggen hvordan lyden av tassende blå cherroxer forfølger Alva hele livet.9788249515585

I begynnelsen er romanen viet til hovedpersonens barndom. Med god innlevelse og kunnskap om barnets språk, som endres og hopper fra tanke til tanke, skildrer Sand en sår og vond oppvekst i førsteperson. Alva passer ikke inn med de andre barna på skolen, og bestevenninnen er en som trekker seg unna når ting blir vanskelig. Med en helt fraværende far, som kun bryr seg om sin egen skriving, og en mor som riktignok prøver alt hun kan, men som ikke liker å se alle utfordringene livet gir, føler Alva seg naturlig nok ensom. Hun trer inn i verden av tvangstanker og repetisjoner som Sand videreformidler på en god måte, gjennom romanens språk.

Sex, sigg og sprit fører Alva gjennom ungdomslivet. Når vi åpner siden til et nytt kapittel er det et nytt språk, dog like introvert rettet mot Alva. Det er ikke lenger Alva som forteller, men Alva som blir tiltalt som ”du” av en støttende fortellerstemme. I begynnelsen likte jeg ikke skillet, og ønsket meg tilbake til innblikket jeg hadde hatt i såre, lille Alvas tanker, men forsto snart at skillet var hensiktsmessig i teksten om tenårenes Alva. Det skaper det samme skillet fra leseren som de rundt Alva opplever. Hun trekker seg mer unna trygge omgivelser, som hun i skammen sin ikke klarer å takle, og begir seg ut i en brokete verden med mennesker man helst ikke vil at en sårbar person skal ha rundt seg, og får altfor mange opplevelser en ung person ikke trenger i bagasjen.

Alvas opplevelser forfølger henne inn i voksenlivet. Hun søker kjærlighet hvor enn hun går, og legger skjebnen sin i andres hender. Til slutt er det en helt uventet type kjærlighet som gjør at romanen slutter på en forholdsvis god note, og den nå voksne Alva tar over fortellerstemmen og snakker til sitt kjærlighetsobjekt i siste kapittel.

Til tross for at romanen omhandler mange hendelser fra barndom til voksenliv, beholder den alltid sin overordnede tematikk, og har et utfordrende språk som fungerer og gir liv til en introvert tekst. «Hold pusten så lenge du kan» er en god debut som gir forventinger og forhåpninger om en andreroman.