UHØRT: Tilt (Scott Walker)

En musikalsk voodoogryte av syke harmonier og vakre øyeblikk.

Er du lei av musikken på radio? Synes du det er vanskelig å finne musikk du liker? Har du lyst til å prøve noe nytt – eller kanskje noe gammelt? Dette er UHØRT, spalten med varierte musikktips fra ulike tidsaldre. Du trenger ikke å være en kresen hipster for å like våre musikkanbefalinger – men det er selvfølgelig lov til å være det også!

919Wi54UNoL._SL1500_

Denne uken – Tilt av Scott Walker

Utgitt: 1995
Land: Storbritannia
Plateselskap: Fontana
Sjanger: Art rock/avant-garde
Er tilgjengelig på Spotify

Jeg visste ikke helt hva jeg skulle tenke da jeg hørte denne plata for første gang. Førsteinntrykket mitt var at den var skikkelig rar, men ikke direkte ubehagelig å høre på. Scott Walker har en veldig spesiell stemme, og kombinert med neoklassisk musikk og avant-gardetoner ble det nesten for intenst for meg. Jeg skrudde av og tenkte ikke mer på det. Men dagen etter fikk jeg ikke den ene sangen ut av hodet. Jeg satte på plata igjen, og denne gangen føltes det annerledes. Jeg likte det. Et par dager senere var jeg frelst, og nå tar jeg ofte turen innom Walkers merkelige verden.

Scott+Walker+859346655_l
En ung og alvorlig Scott Walker.

Scott Walker er opprinnelig fra USA, og hadde som ung stor suksess med popgruppen The Walker Brothers på sekstitallet. På åttitallet gikk skiftet han sjanger totalt, og gikk over til modernistisk avant-garde hvor den dype stemmen hans kom til uttrykk på en helt ny måte. Tilt er fra 1995, og er en av hans mest populære utgivelser. Den har blitt beskrevet som «an anti-matter collision of rock and modern classical music». Stemningen veksler mellom euforisk intensitet og melankolsk eleganse.

Det er noe ved Tilt som taler til meg. Jeg klarer ikke helt å sette fingeren på det – kanskje er det de rare overgangene, den spesielle vokalen, harmonier som gir meg frysninger, de trege slepende rytmene – jeg vet ærlig talt ikke. Jeg tror det er rett og slett er det at den er så utrolig snål. Den høres ikke ut som noe annet jeg har hørt. Bassgitar, elgitar, diverse rytmeinstrumenter, strykeinstrumenter og orgel blander seg sammen til en salig smørje av vekslende harmoni og disharmoni. Denne musikalske voodoogrytens hovedingrediens er Walkers kraftfulle stemme. Som et spøkelse sleper den seg tregt gjennom et blekt og underlig lydunivers.

Scott+Walker+30cm10
En eldre og like alvorlig Scott Walker. Eller det et lite smil som skimtes i munnviken?

Scott Walker var en treg forelskelse for min del. Vi kom ikke helt overens i starten, men da jeg falt for ham, falt jeg hardt. Jeg tror det vil ta enhver lytter litt tid å venne seg til hele lydbildet, og det er nok ikke alle som kommer til å like Walker og Tilt. Jeg velger allikevel å anbefale den, for det er en plate det rett og slett er verdt å høre. Hvem vet – kanskje du også faller for Walkers snodige sjarm. Sett på Tilt en kveld du føler deg litt dramatisk til sinns, eller er i humør for å prøve noe nytt.

NYTES BEST MED: et tungt sinn, en klype tålmodighet og levende lys