Kule platecovere gjennom tidene

Platecovere. En hel verden av ulike stilarter, farger og motiver.

De fleste av oss har nok sett The Beatles traske over gangoverfeltet på Abbey Road, den nakne babyen under vann som stirrer på en pengeseddel på Nirvanas Nevermind og det knallgule coveret med Sex Pistols rosa logo på Never Mind The Bollocks. Her følger en samling mindre kjente, men kanskje like kule platecovere!

Niechęć – Śmierć w miękkim futerku (2012)

Smierc-W-Miekkim-Futerku-cover
Sjanger: Fusion jazz/avant-garde jazz
Hvis ikke dette coveret er badass, da vet ikke jeg! Platenavnet er polsk, og betyr noe i retning av «døden i en myk pelskåpe».

Emerson, Lake & Palmer – Tarkus (1974)

Emerson-Lake-Palmer-Tarkus-album
Sjanger: Progressiv rock
Dette coveret er helt sprøtt. Det passer utrolig godt til den ganske sprø musikken på plata også.
Jeg klarer ikke å motstå fristelsen til en ordspillvits eller to; er dyret mest beltevogn eller beltedyr? *knis*. Her har vi er armed-adillo!

Killing Joke – Wardance (1980)

2640613652_5f9cbc4d47_o
Sjanger: Post-punk/industrial rock
Dette er på mange måter et skikkelig ubehagelig cover. Det tragiske møter det komiske med et blodrødt bakteppe. Bildet har en hjemmelaget kvalitet over seg, noe det nok også er – dette bandet var ikke spesielt kjent på denne tiden. Wardance er en EP med to sanger.

Grinderman – Grinderman 2 (2010)

grinderman2_rgb_packshot_0
Sjanger: Alternativ rock
På dette coveret møter natur kultur – og natur liker ikke omgivelsene! Ulven ser sint og oppgitt ut, og befinner seg absolutt ikke i sitt rette element. Grinderman er et australsk/britisk sideprosjekt av Nick Cave and the Bad Seeds.

Fad Gadget – Back to Nature (1979)

fad-gadget-back-to-nature-mute-1
Sjanger: New wave/dark wave
Enkelt, mørkt, androgynt og litt provoserende. Dette coveret passer utrolig godt til musikken til Fad Gadget.

Horseback/Locrian – New Dominions (2012)

066.indd
Sjanger: Drone/experimental
Jeg elsker dette coveret. Det er så surrealistisk og drømmeaktig!

The The – Shades of Blue (1991)

The-The-Shades-Of-Blue-EP-12511
Sjanger: Post-punk/alternativ rock
Dette er ett av mine absolutte favorittcovere noensinne. Jeg kunne ha laget en hel bildeserie med bare The The-platecovere, for de er så stilige. Dette og de fleste andre er laget av kunstneren Andy Dog Johnson, broren til vokalist Matt Johnson. Mye av The The sin musikk handler om bytrøtthet og angst/ensomhet i et urbant miljø, og dette coveret fanger virkelig følelsen. Shades of Blue er en EP det er relativt vanskelig å få tak i, og den består av fire nesten ukjente The The-sanger.

Basso Luciano – Cogli Il Giorno (1978)

Basso_LucianoCogliIlGiorno__38225.1405390423.1280.1280
Sjanger: Symfonisk progressiv rock
Dette coveret er superstilig, og fanger virkelig syttitallsfølelsen.

The Residents – Eskimo (1979)

81rFbR11N3L._SL1425_
Sjanger: Ambient/noise
The Residents er et legendarisk band som startet å lage musikk i 1969. De har utgitt over 60 plater, og lager også kortfilmer. Musikken deres er like kald og sprø som dette platecoveret.

Swans – The Seer (2012)

seer-1347308159
Sjanger: Postrock/eksperimentell rock
Swans er også et band som har holdt på lenge. The Seer er en av deres aller mest populære plater, og dette creepy coveret er laget av kunstneren Simon Henwood. Tennene på figuren over er tegnet etter tennene til Swans` vokalist og frontfigur Michael Gira.

The Cure – Three Imaginary Boys (1979)

The-cure-loves-appliances-oh-yes-they-do
Sjanger: Post-punk/new wave
Så enkelt kan det gjøres! The Cure er et kjent åttitallsband, og dette er den første platen deres.

Barn Owl – Lost in the Glare (2011)

barn-owl-lost-in-the-glare
Sjanger: Psykedelisk drone/ambient
Et utrolig vakkert og atmosfærisk platecover som passer godt til den rolige og mørke lyden av Barn Owl.

Taproban – Ogni Pensiero Vola (2010)

1268085426_izmenenie-razmera-booklet-1
Sjanger: Progressiv rock
Progrock-plater har ofte psykedeliske og stilige covere. Dette er ett av dem. Figuren over er laget på 1500-tallet, og befinner seg i Italia. Den hører til en hage med flere andre merkelige skulpturer fra samme tid, og «Ogni Pensiero Vola» er det som står skrevet på figurens munn. Det betyr noe i duren av «enhver tanke flyr».

David Bowie – Hunky Dory (1971)

81cYxn16AkL._SL1300_
Sjanger: Klassisk rock
Det vakre og androgyne coveret til en av David Bowies mest populære plater noensinne. Den legendariske låten Changes er fra Hunky Dory, og platen ligger på Time Magazines liste over de hundre beste platene noensinne utgitt.

Colin Stetson – New History Warfare Vol. 2: Judges (2011)

stetson_cst075_900x900
Sjanger: Eksperimentell jazz
Colin Stetson lager merkelig saksofonmusikk som til tider minner mer om postrock enn om jazz. Judges er en plate med mange vakre øyeblikk, og disse metalliske hestene flyter gjennom luften som tonene fra Stetsons saksofon.

Townes Van Zandt – Townes Van Zandt (1969)

TVZ_4pp_Digi.indd
Sjanger: Country/folk/americana
Townes Van Zandt er kongen av depressiv country. Dette bildet representerer ham perfekt. Omringet av gamle ting sitter han tankefull med verdens kuleste boots på. Bildet er tatt av fotografen Sol Mednick.