UHØRT: Trä (Hedningarna)

Trolske toner fra de dype nordiske skoger.

Er du lei av musikken på radio? Syns du det er vanskelig å finne musikk du liker? Har du lyst til å prøve noe nytt – eller kanskje noe gammelt? Dette er UHØRT, spalten med varierte musikktips fra ulike tidsaldre. Du trenger ikke å være en kresen hipster for å like våre musikkanbefalinger – men det er selvfølgelig lov til å være det også!

1257139467_hedningarna-1994

Denne uken: Trä av Hedningarna

Utgitt: 1994
Land: Sverige
Plateselskap: Silence Records
Sjanger: Nordisk folkemusikk/folkrock
Er tilgjengelig på Spotify

Folkrock. Ja, jeg vet. Dette er musikk for hippier, steinerfolk, miljøvernere og svartmetallfans. Dette er den typen musikk vegetarianervennen din som går med løse grønne linbukser og strikkejakke fra Fretex, og som garantert på et eller annet tidspunkt har hatt hennafargede dreads, vil høre på når det er tid for nachspiel. Etter å ha lagt ut om hvor kynisk det moderne samfunnet er og at alle burde bo i økolandsbyer, setter vennen din på Hedningarna. Fyllepraten, lukten av spy fra gangen og den irriterende latteren til han random fyren dere tok med dere fra Kvarteret forsvinner med ett. Du befinner deg nå i en skog, danser rundt et bål og føler deg dødsbra. Nei, det har ikke havnet magisk sopp i pilsen din – du har bare hørt Hedningarna for første gang, og innsett at du elsker det! Det er denne opplevelsen jeg håper du får hvis du sjekker ut denne plata – altså det der med skogen, ikke det med nachspielet.

Hedningarna er en finsksvensk gruppe kjent for sin bruk av varierte og merkelige instrumenter, rå sound, fandenivoldske dansbare låter og såre ballader. Tekstene veksler mellom svensk og finsk, og handler om alt fra politikk til dverger og troll. Trä er den plata jeg føler at best representerer bandet som helhet, da den har både kvinnelige og mannlige vokaler, spennende instrumentbruk og variert tempo fra låt til låt.

Hedningarna-6
Hedningarna på nittitallet.

 

Plata starter med det mystiske introsporet Täss`on nainen, hvor de kvinnelige vokalistene messer på finsk som to besatte hekser. Så skifter stemningen, og den aggressive og rocka låten Min Skog gir deg skikkelig lyst til å stikke ned til rådhuset og flippe fuglen til noen slemme politikere. Påfølgende låt, Vargtimmen, er også en låt med mye liv i, men med et mye mørkere lydbilde og tema. Siden følger et par roligere sanger, og en manisk og dansbar låt med det noe spesielle navnet Pornopolska. Stemningen skifter, og de mørke, middelalderaktige tonene av Räven smyger seg inn i øret ditt. Dette er en skikkelig rå og erotisk sang – stønningen på slutten er NSFW! Du er herved advart. De siste fire låtene har alle et ganske rolig tempo, og byr på vemodig hardingfele, joik og kveldsstemning. Spesielt vakkert er det i Täppmarschen, hvor en enkel melodi og rolig vokal er spunnet sammen til en slags trist nattasang.

Hedningarna er et band det virkelig er verdt å sjekke ut, uansett hvilke sjangre du hører på til vanlig. Mystisk stemning, overraskende catchy låter og rå tekster – hva mer kan man ønske seg! Len deg tilbake, sett på Trä og drøm om skogen. Hvis du liker denne plata, kan jeg også garantere deg at du kommer til å like de andre Hedningarna-platene også. Gi folkemusikken en sjanse – slipp hardingfela inn i hjertet ditt!

NYTES BEST MED: En flaske mørkt øl, lukten av bartrær og den gode følelsen man har etter å ha gått en skikkelig lang tur.

MI0000201901
Mystisk gammel kvinne fra Hedningarnas Karelia Visa (1999).