Frokostmuffins!

Den siste uken har jeg holdt på med hjemmeeksamen. Når jeg ble passe lei av å skrive, ryddet jeg opp på kjøkkenet mitt. Og hva gjør man når kjøkkenet er rent? Jo, man får en tvangstanke om å rote det til igjen! Dette skjer HVER ENESTE GANG hjemme hos meg, i alle fall! Så jeg bestemte meg for å lage noe mat som jeg kunne spise på mens jeg skrev eksamen, og som jeg kunne spise til frokost dagen etter, når jeg skulle stå opp altfor tidlig for å dra på jobb. I dag skal jeg dele oppskriften med dere!

Frokostmuffins à la Michaela!

Ingredienser:

Tørre ingredienser:
BreakfastMuffins
1 kopp fiberrik hvetemel
¼ts salt
1½ts bakepulver
1ts kanel
½ts kardemomme
Håndfull av store havregryn

Våte ingredienser:
1 kopp melk (helmelk er mer mettende)
1/3 kopp gresk yoghurt
2 egg
1-3 ts honning

10–15 valnøtter

Fremgangsmåte:
Hell alle de tørre ingrediensene i en bolle og rør til de er godt blandet. Hell alle de våte ingrediensene opp i en annen, større bolle, og blend med en håndvisp eller i en blender, til blandingen ikke lenger inneholder synlige klumper fra yoghurten. Hell deretter, litt etter litt, den tørre blandingen oppi bollen med den våte blandingen og visp til alle klumpene er vispet bort. Knus deretter valnøttene oppi blandingen, hell oppi muffinsformene, og bak på 180-200 grader i 20-30 minutter.

Hvorfor lage mat fra scratch?
Du har sikkert hørt dette altfor mange ganger nå, men det skader ingen å høre det en gang til! Når du lager mat fra scratch kan du være helt sikker på hva maten du spiser inneholder. Lager du maten din selv kan du være sikker på at maten din ikke er prosessert ti tusen ganger, og at den faktisk fortsatt inneholder masse næring. Jeg pleier ikke å anbefale å spise hvetemel, for eksempel, fordi hvetemelet ikke lenger inneholder noe som helst form for næring. Det samme gjelder sukker. Jeg bruker aldri sukker i matoppskriftene mine, og skal jeg lage noe som inneholder sukker i den originale oppskriften, erstatter jeg det med honning, agave eller ren 100 % lønnesirup. På denne måten, der man erstatter usunne, prosesserte ingredienser, med andre typer mat, kan man gjøre maten sin både spennende og sunnere! Jeg mener at tiden er kommet for at mennesker må bli bevisste på hva de spiser, gitt at mye av dagens psykiske og fysiske sykdommer skyldes dårlig, lite næringsrik mat.

Få i deg næring!
Jeg kan si det på denne måten: Lite næringsrik mat er lik lite energi til å komme seg gjennom dagen, og gjøre alle de oppgavene en skal gjøre i løpet av dagen. Dette kan føre til at man oftere og oftere legger seg på dagen, og kan etter hvert bruke flere timer av dagen på å sove. Dette fører igjen til at en holder seg lenge våken på natta. Når eksamenstiden kommer, finner man plutselig ut av hvor dårlig døgnrytme man har, og hvor lite energi man har til å komme seg gjennom pensum i tide. Dårlig døgnrytme kan føre til svekket immunforsvar. Dermed kan man bli lettere forkjølet og syk. Sykdom fører ofte til en forverring av døgnrytmen, som i verste fall kan føre til depresjon. Har man en dårlig døgnrytme og i tillegg går sjeldent ut på tur, eller treningssenteret, kan man senere i livet få verre fysiske skader, som for eksempel, mye vondt i ryggen.

Forenklet:
Dårlig mat = lite energi = sove på dagen = våken på natta = dårlig døgnrytme = lite energi = depresjon + fysiske skader.

Dette mener jeg er noe vi alle, inkludert meg, burde tenke mer over. Og vi må for all del ikke tenke at det er “in” å spise sunt. Ja, mennesker har blitt mer bevisste på hva de spiser, og har blitt en del av den derre “en sunnere livsstil-bevegelsen”, men er dette så dumt, da?

Lev livet!
Hilsen Michaela 🙂