Frokost – Jepp, dagens viktigste måltid!

atrium frokost

Er du en av dem som står opp rett før du må løpe for å rekke bussen og komme deg til forelesningen eller jobben? Rekker du ikke å spise frokost hjemme og bruker altfor mye penger på frokost i kantina? Her kommer to enkle frokostoppskrifter jeg tror DU kommer til å elske! Ja, frokost kan være billig, godt OG gi deg masse næring!

“Overnight oatmeal”
Ingredienser:
½ kopp store havregryn
¼ kopp chiafrø eller proteipulver
Melk
1 liten/mellomstor rødbete
6-7 mandler/andre type nøtter
Lønnesirup/honning

Syltetøyglass (kan fås kjøpt på Clas Ohlson – to for ca. 40 kr)

Fremgangsmåte:
Hell havregryn og chiafrø/proteinpulver i syltetøyglasset. Hell oppi melk sånn at det dekker havregrynet. Skrell og riv en rødbete på den minste siden av rivjernet. Hell oppi syltetøyglasset. Hakk opp litt nøtter (jeg bruker mandler eller pekannøtter) og legg dem som pynt over rødbeten. Sist men ikke minst, hell over litt 100% lønnesirup.

Sett i kjøleskapet over natta, og “Grab and Go” før du drar på forelesning/lesesalen eller på jobb!

Jeg ble inspirert av YouTube-bloggeren: @thedomesticgeek – so check her out! Kanskje hun har flere enkle oppskrifter som du kunne tenkt deg å lage?

Bananpannekaker
Ingredienser:
1 banan
2 egg
1/3 kopp havregryn

Fremgangsmåte:
Denne oppskriften er kjempeenkel. Bland alle ingrediensene sammen i en blender eller smoothie-maskin og stek i stekepannen. Her har du mulighet til å eksperimentere! Ta litt bær, eller biter av mørk sjokolade på? Eller kanskje du har lyst på ordentlige sjokoladepannekaker? Ta en teskje 100% kakao oppi og bland sammen med alle ingrediensene.

Noe jeg liker godt, og som er helt perfekt nå som det er Halloween, er å ha en teskje med gresskar og litt pumpkin spice oppi og blend sammen med de andre ingrediensene.

Det tar ikke lang tid å lage disse pannekakene, men for å spare enda mer tid kan du lage blandingen dagen før og ha det i kjøleskapet, så er det ferdig på en, to, tre!

Bon Appétit! Nyt maten! Enjoy!

Hvorfor spise frokost?
Jeg er på mitt andre år som student. Det siste året har jeg lært hvor viktig det egentlig er å ikke hoppe over frokost. Om du spiser en enkel, ikke veldig næringsrik frokost, så er det fortsatt bedre enn ingen frokost. Her kommer noen grunner til at (vel alle, men) spesielt studenter burde spise frokost:

Lurer du på hvorfor du plutselig blir trøtt og sliten midt på dagen? Du har jo fått de ekstra ti minuttene i senga på morgenen, og du har jo drukket en halv liter kaffe når du sto opp også! Hvordan kan det da ha seg at du blir trøtt klokka 13? Det var sånn for meg hele høstsemesteret og halve vårsemesteret i fjor også. Jeg tror nok mange kan kjenne seg igjen i dette. Well quess what? Mat = energi. Ved å spise frokost forbedrer du din kognitive ytelse. Du blir flinkere på å konsentrere deg og reagerer positivt til vanskeligere oppgaver. Studier viser at studenter som spiser frokost får også bedre karakterer enn studentene som ikke spiser frokost. Ved å spise frokost reduserer du også sjansen for søtsuget i løpet av dagen, og lysten til å overspise middagen, for eksempel. Dermed er det lettere å opprettholde en sunnere vekt. Som sagt er det alltid bedre å spise noe til frokost, enn ingenting. Men en bare-karbohydrat-basert-frokost vil ikke holde deg mett i mer enn to til tre timer. Frokost, som en kombinasjon av proteiner, fett (enumettede fettsyrer – som for eksempel olivenolje, rapsolje, avokado og nøtter, og flerumettede fettsyrer – som for eksempel Omega 6 og Omega 3) og karbohydrater kan holde deg mett i timevis!

Hilsen Michaela

Kilder: