Meet the foreigners

”Qu’est-ce qu’on a fait au Bon Dieu?” (Familiekaos) er overraskende nok på kinotoppen i Frankrike. En litt vel lettfordøyelig familiekomedie, med små humoristiske dask til Frankrikes noe mislykka integreringspolitikk.

famkaos1

Regi: Philippe de Chauveron
Manus: Philippe de Chauveron, Guy Laurent
Medvirkende: Christian Clavier, Chantal Lauby, Ary Abittan, Medi Sadoun, Frédéric Chau, Noom Diawara
Kinopremiere: 17.10.2014
Sjanger: Komedie
Språk: Fransk
Produksjonsår: 2014
Lengde: 97 min.

Claude (Christian Clavier) og Marie (Chantal Lauby) er et ektepar i øvre middelklasse, godt etablerte i et lite, tradisjonsrikt, katolsk nærmiljø, med fire voksne døtre. Filmen åpner med ulike sekvenser som viser de ikke fullt så tradisjonsrike bryllupene til de tre eldste døtrene. Den ene gifter seg med en jøde, den andre med en muslim, den tredje med en kineser. Det hele topper seg for Claude og Marie når yngstedatteren introduserer dem for deres neste svigersønn; en afrikaner. Her ligger altså plottet klart for en hel rekke fordomsfulle blundere, når både foreldre og svigersønner danser rundt rasismens eggeskall, idet de skal forsøke å være en fungerende familie.

En komedie i ekte «Meet the parents/Fockers»-stil, dessverre uten de helt store komiske øyeblikkene, og med unntak av Christian Clavier, ganske uten de helt store skuespillerprestasjonene.

Som Frédéric Chaus rollefigur blir filmen noe for søt og innsmigrende, og klarer verken å være så dyp at den blir rørende, eller så radikal at den blir morsom. Filmens høydepunkt er når to multikulturelle svigerfedre fisker ei plastgjedde og drikker seg fulle. Som ei ordentlig plastgjedde ligger liksom også filmen bare og dupper smilende i overflaten. Man må med andre ord kanskje drikke seg full for å tru på den nok til å le, i stedet for å vri seg litt pinlig berørt.