«Flink Pike»

En sterk, hard og åpen dokumentar om en sykdom som flere og flere lider av, men som få klarer å forstå seg på.

filmweb

Original tittel: Flink pike
Regi: Solveig Melkeraaen
Genre: Dokumentar
Nasjonalitet: Norge
Språk: Norsk
Lengde: 1t. 13 min.

I det siste har det blitt skrevet mye om hvordan unge sliter seg ut for å være best i alt, hele tiden. Spesielt unge jenter som må ha A på alle eksamener, må kunne diskutere politikk og dagsaktuelle saker, må være supersosiale, må ha sprettrumpe og flat mage, må se ut som om de skal på fest til enhver tid, må spise sunt. Må, må, må. Flink pike-syndromet har blitt et omdiskutert begrep. Hvordan kan man være lykkelig når man hele tiden strever etter å være perfekt? Hvordan kan man være lykkelig når man hele tiden sliter seg ut?

«Flink Pike»,omtalt som en feelgood-film om depresjon, er en dokumentar av og om Solveig Melkeraaen. Solveig, selvrealisert flink pike, går på en smell da hun plutselig innser at hun har mistet kontrollen. Det er for mye å gjøre og for lite tid. Hun blir deprimert, så deprimert at ikke engang medisinene hennes fungerer. Dermed blir det bestemt at hun skal få elektrosjokkbehandling. Det viser seg at denne behandlingen hjelper Solveig, og hun blir friskere. Da bestemmer hun seg for å lage en film om depresjonen. Vi får hennes historie og henne families tanker om sykdommen. Hvorfor ble hun syk? Kan depresjon gå i arv?

Så skjer det igjen. Underveis i filmingen av dokumentaren blir Solveig syk igjen, og vi blir vitne til hva depresjon kan gjøre med et menneske. Det er rart, skummelt og overraskende å se hvor forandret Solveig blir, fra en bestemt, sterk og selvbevisst jente, til en som ligger i fosterstilling i sofaen ute av stand til å gjøre noe som helst. Vi får se hva det gjør med familien hennes, hva det gjør med kjæresten hennes, hvordan Solveigs depresjon påvirker mennesker rundt. Elektrosjokkbehandling blir igjen den eneste løsningen, og nå får vi se hvordan det i praksis fungerer. Ekkelt, ubehagelig, men veldig nødvendig.

Dette er en sterk, hard og åpen dokumentar om en sykdom som flere og flere lider av, men som få klarer å forstå seg på. Hvordan kan det bli slik at man ikke engang orker å dusje? At man ikke orker å bevege seg utenfor døren, og ikke orker å møte mennesker? «Flink Pike» er tankevekkende og nødvendig, både for de som selv har opplevd dette og for de som ikke vet hvor alvorlig psykiske lidelser er. I dag er verdensdagen for psykisk helse med hovedfokus på hverdagsstress. De oppfordrer alle til å senke skuldrene, og kanskje nettopp dette er noe du selv burde tenke på? Kanskje ved å ta deg en tur på kino og se «Flink Pike», som har premiere i dag?