Vrede over uanstendig klær i De Arabiske Emirater

Flere og flere av De Arabiske Emiratenes lokalbefolkning har sett seg lei av utlendingenes manglende respekt for lokale lover og tradisjoner. Lettkledde kvinner i pumps og miniskjørt er et vanligere og vanligere syn i gatene og i kjøpesentre. Grasrotbevegelse UAE Dress Code er en twitterkampanje ble startet for å få en slutt på en trend, som lokalbefolkningen frykter vil utradere deres tradisjoner og verdier.  

Kvinner fra utlandet står i en skrikende kontrast til lokalbefolkningens tradisjonelle utseende. I Dubai er det fortsatt vanlig å se kvinner i heldekkende svart plagg som bare viser hender og ansikt. Menn bruker en lang kjortel som kalles «thawb». Side om side spaserer utlendinger og turister i korte skjørt og avslørende bluser. Dette er både til anstøt og irritasjon for mange av Emiratenes lokalbefolkning.

To av emiratenes kvinner bestemte seg for å gjøre noe med det.  De startet twitterkampanjen UAEDressCode som tar sikte på og utforske måter å bekjempe det økende antall kjøpere i utringede kjoler og hotpants. De deler blant annet informerende brosjyrer til utenlandske kvinner, og oppfordrer sikkerhetsvakter og andre offentlige instanser til å ta problemet på alvor. Det er tross alt ikke så mye de ber om: å dekke til ned til knærne og skuldrene.

«Vi ønsker ikke å jakte på folk. Vi vil bare at folk skal tenke på de andre partene,» sier en av initiativtakerne bak kampanjen. «Det jeg ønsker er å kunne gå ut med min familie, i mitt eget land, uten å se noe som skader meg». Lignende kampanjer har blitt startet av kvinner tidligere i både Emiratene og i land som Kuwait og Qatar. Det er verdt å merke seg at dette ikke er en kampanje som er startet av religiøse konservative, men av den brede og relativt moderate gressroten.

4279132889

Kampanjen har fått oppmerksomhet fra Federal National Council (FNC), et organ med en lovgivende rolle i den lovgivende forsamlingen. De mener strengere lover, med advarsler, bøter og fengselsstraff, kan løse problemet. Det finnes til dags dato ikke lover om bekledning, og lokalbefolkningen klager over sikkerhetsvakter og offentlige tjenestemenn som ikke gjør noen ting med «problemet». Gulfnews.com rapporterte derimot om en sikkerhetsvakt på et kjøpesenter som fikk bot for å «snikfilme» en av de mindre påkledde gjestene.

Andre instanser har også fått øynene opp for kampanjen. Abu Dhabis departement for turisme har nylig laget en brosjyre med turistinfo om hva man bør og ikke gjøre i Dubai. Den inneholder blant annet råd om klesdrakt, alkohol, spising og drikking under ramadan (muslimenes fastemåned), respekt for religiøse steder, tyveri og lignende. I Dubai Zoo har bestyrelsen begynt å dele ut skjerf til besøkende som ikke er kledd anstendig nok.

Problemet har flere sider. Dubais funklende fremside kan lure mange turister til å overse den konservative ånden som lever under det moderne utseende. Mange turister vet ikke om Dubais lover for anstendighet, og blir fengslet på grunn av upassende oppførsel. En av historiene er den norske Marte Deborah Dalelv (24) som ble anklaget for umoral da hun anmeldte en voldtekt i juli 2013. Britiske myndigheter har også begynt å legge ut offentlige reiseråd for å advare utreisende briter, etter at to britiske par ble fengslet for umoralsk oppførsel i 2009 og 2010.

Kampanjen belyser også en prekær bekymring blant Emiratenes befolkning. Dubais lokalbefolkning er i overveldende mindretall i forhold til den resterende befolkningen, som består av gjestearbeidere, midlertidige innbyggere, turister og andre. Omtrent 90% av Emiratenes innbyggere regnes som utlendinger. Enkelte frykter at innvandrerne vil underminere deres lokale kultur. Innvandrerne bringer med seg andre kulturaspekter som ikke er forenelig med muslimenes religiøse lover. Det blir mer og mer vanlig at det selges alkohol på offentlige barer og klubber. Man kan også finne svinekjøtt i egne avdelinger på supermarkedene, merket med «ikke-muslimer». Emiratenes myndigheter står derfor ovenfor et dilemma. Den kan vanskelig overse bekymringene fra sin egen befolkning. Strengere lovverk kan skremme turistene til å ta på seg klær, sky alkohol og offentlige hengivenhetstegn. Problemet er at de mer sannsynlig vil jage turistene til andre feriedestinasjoner.

Forfatter: Marianne Aasen

Bilder: Zahid Lilani/Flickr og Zarina Fernandes/Gulf News

Kilder:

TheNationalUAE

http://gulfnews.com/news/gulf/uae/general/are-you-going-to-dubai-zoo-please-cover-up-1.1127094

http://www.smh.com.au/travel/travel-news/dressing-down-why-skimpy-outfits-are-upsetting-the-emirates-20120711-21vo5.html

  • Osman

    I’ve read your article. By a translator of course. Very much suprising but I laughed my as* off when I saw the warning scheme on top of the article. To sum up, it is like saying; «No Europen-like behaviours allowed»