Vi feirer Atriums 20. årgang!

Høsten 2014 feirer Atrium sitt 20-årsjubileum. Vi bestemte oss like greit for å begynne tidlig og i tillegg feire at Atrium i 2013 går inn i sin 20. årgang.

Atrium nr. 1/2013 har akkurat kommet ut, og holder i skrivende stund på å bli distribuert på Høyden og på ymse utdanningsinstitusjoner og utesteder i Bergen by. I dette nummeret kan man blant annet finne et dypdykk i arkivet til Atrium, med morsomme bilder og artikler fra en svunnen tid. Her kan jeg gi eksempler som den nedlagte oppskriftspalten «Matrium» (au, som jeg elsker dårlige ordspill!), en sak om Y2k og verdens undergang fra rundt år 2000, gamle versjoner av spalten Pensumfritt, samt et herlig collage av gamle Atrium-forsider.

Vi har også valgt oss ut Kvinnedagen 8. mars for å feire at vi har begynt på vår 20. årgang av Atrium. I den anledning har vi booket utestedet Lille. Det blir gratis adgang, bra musikk og selvsagt gratis utgaver av Atrium. Det vil komme ut mer informasjon på bloggen og Facebookgruppen vår om dette når datoen nærmer seg.

Studentmagasinet Atriums historieAtriumNr2aargang1BAKSIDENY4

Siden vi sakte men sikkert nærmer oss å bli et magasin som har eksistert i 20 år, tenkte jeg at jeg ville fortelle litt om Atriums historie og utvikling. Jeg tok derfor kontakt med et par av våre tidligere redaktører og kikket dessuten gjennom arkivet til Atrium. Nedenfor finner dere informasjonen jeg samlet. PS: Bildene i dette innlegget er scannet fra Atrium nr. 2/1994.

Det første nummeret av studentmagasinet Atrium ble publisert høsten 1994. Det var i tabloidformat og besto bare av 16 sider. Det ble publisert to numre i 1994, og det har kommet ut fire numre i året siden den gang. Atrium het opprinnelig ”HF-avisa” et navn som ble endret allerede i andre nummer. Jeg har gått gjennom kontoret, men ”HF-avisa” ser ut til å ha forsvunnet (tips oss gjerne på atrium@uib.no hvis du eier et eksemplar vi kan få scanne).

En variant av den faste intervjuspalten Pensumfritt har vært med siden aller første nummer av Atrium. Den het da Fem opp til veggen, og stilte studentene spørsmål om studenttilværelsen istedenfor om hva folk leser på fritiden. Den faste spalten Masterstudenten ble innført i Atrium nr. 4/2001 av daværende redaktør Anders Kulseng. Ikke overraskende het da spalten Hovedfagsstudenten. Kulseng innførte også den faste spalten Fagpresentasjonen, denne i Atrium nr. 1/2003.

I likhet med Samviten, studentmagasinet til det Samfunnsvitenskapelig fakultet, har Atrium vært på nippet til å bli nedlagt flere ganger. Det har blitt diskutert fusjon med Samviten et par ganger siden starten i 1994, men forslagene ble avslått av fakultetsledelsen. Det er takket være engasjerte, hardt arbeidende studenter at Atrium består den dag i dag.

Høsten 2010 ble Atriums blogg bygget og lansert av daværende layoutansvarlig, Mona Maria Løberg. Dessverre hadde vi på dette tidspunktet ikke kapasitet til regelmessige oppdateringer. I april 2012 bestemte styret seg for å opprette to nye verv i Atrium: Bloggansvarlig og presseansvarlig. Dette var blant annet for å avlaste redaktøren for noen arbeidsoppgaver, og for å kunne generere mer aktivitet på bloggen. Høsten 2012 ble Ingvild Abildgaard Jansen valgt til Atriums første presseansvarlig. Hilde Aurora Flak ble samtidig valgt til Atriums første bloggansvarlig, et ansvar som før hadde gått under vervet til redaksjonssekretær Hanne Kari Njåstad. Atrium annonserte etter bloggere, og Hilde Aurora Flak ble leder for blogg-gruppen, en slags egen redaksjon for bloggen.

Siden 1994 har det vært flere hundre journalister, grafikere og fotografer innom magasinet. Atrium har i snart 20 år vært en sosial arena for studenter som gjerne vil vite hvordan det er å arbeide i en redaksjon, og slik vil det fortsette å være. Hvert år ønsker vi nye medlemmer velkommen, både i høst- og vårsemesteret!

Lyst å være med i redaksjonen eller bare bidra med noe eksternt? Ta gjerne kontakt med oss på e-post (atrium@uib.no) når som helst. Følg også med videre i Atrium nr. 2/2013, hvor vi blant annet kommer til å søke etter nye styremedlemmer.