Om å være i et avstandsforhold

Det er ikke så ille som du tror. 

Jeg er av den typen som ikke egentlig tror på avstandsforhold. Eller trodde får vi vel si. Så skjedde det selvfølgelige. Jeg dro på utveksling og fant kjærligheten drøye tre måneder før jeg skulle tilbake til hjemlandet. Min metode var enkel: jeg fortrengte hjemreisedatoen og det faktum at jeg ikke skulle bli værende der. Det fungerte kjempefint det, helt til dagen for hjemreise sto der og trippet. Et kjapp farvel, ingen grining, kjærlighetserklæringer eller løfter om evig troskap. Bare et ”sees snart”. Det var ikke før flyet touchet norsk jord at jeg innså at med en kjæreste som befinner seg 1350 km borte kunne jeg ikke komme unna fakta: jeg var i et avstandsforhold. Skjebnens ironi kaller man det.

Men siden jeg er av typen som liker å se det positive i ting, har det slått meg at det kanskje ikke er så gærent allikevel. Det er faktisk mange fordeler som man går glipp av ved å ha kjæresten rundt seg til stadighet. Nedenfor følger en liste over privilegier som følger med det å være i et avstandsforhold:

– Man får påskudd til spontane turer til fine byer som Berlin, Trondheim eller bare Drammen.
– Man setter pris på hver eneste dag, hver time og hvert minutt man tilbringer sammen.
– Man kan glede seg helt vanvittig til man skal se hverandre igjen – så mye at man ikke klarer å konsentrere seg på forelesning, at man ikke får sove, og at frokosten nesten kommer opp igjen.
– Man får ikke sjansen til å gå lei av hverandre.
– Man kan planlegge alt det fine man skal gjøre, all maten man skal lage, hvor man skal drikke kaffe og hvilke filmer man skal se når man om bare noen uker, dager, timer, er sammen igjen.
– Man kan sende postkort fra 90-tallets Bergen og se for seg smilet og latteren til den som mottar det fordi man vet at han skjønner ironien, uten at man trenger på påpeke den.
– Man kan ha dropbox og sende hverandre bilder fra hverdagen, bilder av hverandre man tok for lenge siden, og nettopp fikk fremkalt, eller av cupcakes med bilder av Ryan Gosling bare for å erte.
– Man slipper de ekstra kiloene som et parforhold gjerne følger med seg, det vil si, når man etter å ha lest denne listen har sluttet å trøstespise.
– Man har ekstra motivasjon til å levere semesteroppgaven en dag for tidlig, sånn at man har helt fri når man får besøk.
– Man krangler (nesten) ikke over dumme småting, fordi man vet at det ikke er noen vits i å kaste bort den tiden man har sammen på det.
– Man har masse tid til overs som man kan bruke på å trene yoga, lære seg nye oppskrifter, ha middager med venninner, drikke vin, lære seg nye måter å sette opp håret på, legge neglelakk, lese den boken han ga deg forrige gang, lage en fanzine, lære seg et nytt språk osv.

Så dra på utveksling, uansett om du har kjæreste eller ikke. Det går bra. Hvis ikke går det over.