Donald-landet

Denne uka er det forfatterslepp i Bergen, og det betyr bl.a. debutantkveld, poesikveld, prosakveld, krimaften og forfatterforelesninger. Et av arrangementene jeg har vært på, var Prosalong på Logen Bar. Der handlet det om Donald-landet, som også er tittelen på Øyvind Holens kommende bok på Vigmostad & Bjørke.

Under Prosalong snakket Øyvind Holen om boka i samtale med Walter Wehus. I boka tar han for seg fire mer eller mindre seriøse hypoteser om hvordan Donald Duck & Co har påvirket utviklingen av Norge siden det første Donald-bladet kom til landet i 1948 og opp til nå, og om Donald-universet generelt, hovedsaklig den som er skapt av Carl Barks. Barksismen har hatt mer å si for Norge enn marxismen, mente Holen.

Til boka har Holen intervjuet flere profilte nordmenn om deres forhold til Donald. Foruten alle som sa at de hadde lært å lese av Donald, kunne bl.a. sosialantropolog Thomas Hylland Eriksen fortelle at det var en Donald-historie som først fikk ham interessert i maya-indianere, og skipsreder Fred Olsen sa at han første gang han var i i Andesfjellene, var det historien om firkanteggene han tenkte på først. Denne historien, Eggmysteriet (Lost in the Andes på originalspråket), har tidligere blitt kåret til tidenes beste Donald-historie av lesene i forbindelse med Barks’ 100-årsdag, og den skapte språkstrid i Norge da den kom. Firkantfolkene i endene møter i Andes snakker i originalen amerikansk sørstatsdialekt, mens de i den norske oversettelsen først fikk toten-dialekt, og siden vossamål, noe som skapte rabalder i språk-Norge.

Også kvinnesynet i Donald-universet ble tatt opp, et kvinnesyn som kanskje ikke er så moderne nå, men progressivt da bladet var nytt, i følge Holen. Han snakket også om hvordan matvanene hadde blitt påvirket av Donald, og om Mikke Mus Kokebok som kom med browniesoppskrift på norsk allerede i 1976 og fikk en haug med nordmenn til å lage cheeseburgere åtte år før McDonalds.

I drøye femti morsomme og interessante minutter snakket Holen om Donald, og blir boka like underholdende, gleder jeg meg til å lese den!