Bergen biblioteks klassikerkurs

Velkommen til dette Skjerp deg!-kurset.

En onsdagskveld ankom jeg biblioteket litt for tidlig til del én av Bergen biblioteks klassikerkurs. For å slå i hjel tid mens jeg ventet, tok jeg meg en tur rundt blant bokhyllene og kikket på tegneserier, men det skulle jeg visst ikke gjort. Da klokken ble fem på syv og jeg gikk inn i bibliotekets gamle musikkavdeling var det tjåka fullt. Heldigvis klarte jeg å snappe meg en sitteplass i et hjørne da en bibliotekardame kom med flere stoler. Det var nemlig så fullt at boden med drikkevarer måtte taes vekk fra rommet, mange måtte stå, og flere folk måtte etterhvert bare snu i døra. Veldig mange ville visst høre på professor i litteraturvitenskap Per Buvik snakke om epos-tradisjonen denne kvelden. Litteraturstudent som jeg er, har jeg allerede vært på forelesninger med Per Buvik om dette emnet, men det var fint med en oppfriskning og dessuten er Per Buvik en fornøyelse å høre på.

I følge bibliotekets hjemmeside er det nettopp oppfriskning av glemte kunnskaper og grunnleggende dannelse kurset dreier seg om. Eller som bergenspoeten Erlend O. Nødtvedt sa i sin introduksjon til foredraget: Velkommen til dette Skjerp deg!-kurset.

I løpet av en time fikk vi høre om epos-tradisjonen fra Gilgamesh til Milton, med hovedvekt på Homer, Vergil og Dante. Som vanlig er under forelesninger med Buvik, ble det ledd og trukket på smilebåndet. Etterpå var det noen som hintet til om det ikke ble et foredrag til om epos-tradisjonen, siden så mange ikke fikk overvære denne. I så fall kan det anbefales! Det er bare å følge med på hjemmesidene til Bergen bibliotek.Videre kan jeg nevne at del to og tre av bibliotekets klassikerkurs kommer til å være onsdag 31. oktober og tirsdag 27. november. Førstkommende vil professor i litteraturvitenskap Aril Linneberg snakke om «litteratur og lov siden Gilgamesh-kvadet» og på den siste delen av kurset kommer professor i kunsthistorie Gunnar Danbolt til å snakke om hvordan eposene viser seg i kunsten.