Tre anbefalte: Skrivetips

Denne gangen handler Tre anbefalte om rettskrivning på norsk og engelsk, samt hvordan man kan skrive vellykkede lange setninger.

Hei og velkommen til et nytt semester! Her kan dere finne noen hjelpemidler til all oppgaveskrivingen dere må gjøre fra nå av til mai-juni en gang– eller eventuelt noe som kanskje kan hjelpe dere med skriverier dere gjør på fritiden, enten privat eller i forbindelse med studentaktiviteter.

Building Great Sentences: Exploring The Writer’s Craft: På skolen, på kreative skrivekurs eller i bøker om skrivetips og lignende, er det ikke uvanlig å møte fordommer mot lengre setninger, som blir gjerne blir beskrevet som «for lange», «for rotete», «masete» eller «slitsomme». Professor Brooks Landon har utviklet en rekke forelesninger på lydbok som skal fungere som en slags motvekt til denne «dominerende skrivelæren».

Professor Landon går inn for å demonstrere at det fint går an å skrive svært gode lange setninger, så lenge man kan kunsten; for eksempel ved å variere mellom korte og lange setninger. Landon bruker flittig eksempler fra de store klassikerne innenfor litteraturen for å motbevise at man trenger å holde seg til kortere setninger (eller at alle de «store» gjorde det). Landon tar oss med på en uvanlig analyse av litteratur og retorikk helt ned på setningsnivå, og er en engasjerende professor. Kurset er på engelsk, men hovedprinsippene kan greit overføres til skrivekunst på andre språk.

The Oatmeal: Grammar: Det humoristiske nettstedet The Oatmeal byr på så mangt, som for eksempel diverse quiz man kan ta, morsomme observasjoner i tegneserie- eller fortellingsform, og tips om alt mulig. Her vil vi gjøre oppmerksom på The Oatmeal sin guide til hvilke grammatiske feil og stavefeil som er mest utbredt blant de av oss som ofte skriver på engelsk. Som alt annet på siden gjennomføres denne guiden med en god dose absurd humor; det brukes svært utypiske eksempler for å illustrere poengene. Kanskje man da har større sjanse for å faktisk huske reglene etterpå?

Korrekturavdelingen.no: Ellers vil vi gjerne anbefale Korrekturavdelingen, eller «nettstedet for deg som ønsker å skrive riktig», som de også kaller seg. Dette er en praktisk side hvor man finner en god oversikt over regler og råd for rettskrivning og tegnsetting på norsk– som vi alle garantert har stusset på mange ganger.

Et lite bonustips til slutt: Astronomer mot orddelings liste over linker til nyttige og/eller morsomme språksider på nettet.

PS: Dersom vi selv kunne ha trengt å bruke noen av disse hjelpemidlene på dette innlegget, er det bare å si fra.

———-

Bildekilder:

«Selskap skjoler» fra Ordelingsmafiaen: [link]

«Sovende gepard» fra rdjposters.com: [link]

«Veiskilt» fra Korrekturavdelingen: [link]

• Professor Landon
    Du må være en dyktig skribent fra start for å effektivt oppnå den type setninger professor viser til, og de er ikke den type setninger som kreves i dagelig business eller personlig kommunikasjon