Sci-fi for ferskinger og fans

Jeg hadde tilfeldigvis akkurat lest ferdig 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die da jeg oppdaget at det i disse dager vises en science fiction-inspirert utstilling på Bergen Kunstmuseum.

Som du kanskje allerede har lest om i blant annet Studvest, kalles denne utstillingen Take Me To Your Leader! The Great Escape into Space, og åpnet 25. februar. Det er en internasjonal samling av samtidskunst som har blitt inspirert av eller tar for seg temaet science fiction, og hvordan dens alternative verdener og framtidsvisjoner kan brukes til å behandle grunnleggende menneskelige tema og til å kritisere vår egen verden. En kunstner bruker for eksempel romvesener for å illustrere fremmedgjøringen han har følt som immigrant.

Samlingen er både stor og variert, og er delt i to seksjoner, hvor den ene (”Ut i rommet”) omhandler undring og vitenskap og den andre (”De fremmede”) omhandler romvesener og superhelter. Det finnes nok av verker å se på, ta på, lytte til og lese under samletemaet science fiction; både filmsnutter, skulpturer, tekster, malerier, tegninger og større installasjoner. Når man går rundt og utforsker, føles det nærmest som å besøke en kunstversjon av Vil Vite-senteret. Høydepunktet for undertegnede var de fengslende maleriene av H.R. Giger, som designet monsteret i Alien (Ridley Scott, 1979).

For å gi oss en slags kontekst for denne samtidskunsten, viser utstillingen oss også en replika av Galileo Galilei sitt teleskop, konseptskisser fra verdens første sci-fi-film, Reise til månen (Georges Méliès, 1902), og fra sci-fi-klassikeren Metropolis (Fritz Lang, 1927), gamle kopier av sci-fi-magasinet Amazing Stories (Hugo Gernsback, 1926-1929) og franske Star Wars-plakater— bare for å nevne noen ting.

Voyage dans la lune

For dem som vil vite mer om utstillingen og science fiction generelt sett, ligger det kopier av boken med samme navn som prosjektet rundt i rommene på stoler og sofaer, hvor man kan sitte og lese. Den er også tilgjengelig for kjøp ved inngangen. Take Me To Your Leader! introduserer oss til det globale fenomenet science fiction, diskuterer science fiction som sjanger og dens tematikk, forteller om dens historie (som sikkert er lenger enn du tror) og forklarer hva utstillingen handler om og hvordan den ble til. Et helt segment er viet til science fiction-kulturen i Norden, og boken inneholder også spesialskrevne noveller og andre innspill fra de norske science fiction-forfatterne Jon Bing og Tor Åge Bringsværd.

I tillegg er boken full av referanser til innflytelsesrike filmer, bøker, tidsskrifter, radioprogrammer og andre ting innenfor sjangeren som du kan lete opp og lære mer om på egenhånd. Alle tekstene er på både norsk og engelsk i samme bind, noe som er veldig praktisk dersom du har lyst å dele dem med noen du kjenner som ikke er norskspråklig. Massevis av vakre bilder fra utstillingen (og noen som ikke er fra utstillingen) illustrerer selvsagt også tekstsamlingen. Jeg plukket opp min egen kopi av Take Me to Your Leader! på veien ut, og vurderer å gå og besøke utstillingen en gang til før den avsluttes 8. mai. Take Me To Your Leader! (både utstillingen og boken) anbefales alle, men spesielt dem som er skeptiske i forhold til science fiction. Ta en sjanse. Du kan bli positivt overrasket.

101 sci-fi movies (book)

Jeg vil også anbefale 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die (Steven Jay Schneider, 2009). Mens Take Me to Your Leader! ofte nevner filmer etter tematisk innhold, hvor de er relevante for hva som diskuteres akkurat der og da, bruker 101 Sci-Fi Movies mer en oppslagsverkform, med en kronologisk rekkefølge. Vi begynner i 1902 med Reise til månen og slutter i 2006 med Children of Men (Alfonso Cuarón). Man kan slå opp i innholdsfortegnelsen etter tiåret eller bruke indeksen helt bakerst og slå opp etter filmtittel, regissør eller skuespiller. Vi er innom filmer fra ikke bare USA, men Storbritannia, Japan, Frankrike, Tyskland og flere andre land. Filmene varierer i tone og innhold fra bredere, action-preget underholdning som har bidratt med store filmtekniske gjennombrudd til gravalvorlige og sterkt politisk eller idealistisk ladede historier med lavere budsjett— og alt imellom.

101 Sci-Fi Movies er en grei innføring i filmsjangeren for dem som er nybegynnere, men har også flere gode anbefalinger for dem som allerede er tilhengere. Her finner du garantert minst en håndfull gode filmer du ikke har sett enda. Man vil muligens også oppdage at et par filmer man ikke engang tenkte på som science fiction-filmer har blitt inkludert her. For fans kan det også være moro å se hvilke filmer du personlig synes boken mangler. Kanskje man som leser ikke er enige i alle de 101 filmvalgene som er gjort, men det forklares oss alltid hvorfor akkurat den og den filmen er relevant og hvorfor du bør se den, og omtalene har evne til å være kritiske uten å bli for subjektive. Schneider er bare redaktøren; 101 Sci-Fi Movies er skrevet av trettifire kritikere, filmhistorikere og akademikere som alle tilbyr sin unike innsikt i sjangeren og som vil være din guide.

Til dem som tilfeldigvis leser denne artikkelen før det er for seint, må det nevnes at 20. mars klokken 18:00 kan man se den aller siste filmen i serien ”På vitenskapens vinger”, som vises på USF Verftet i anledning utstillingen på Bergen Kunstmuseum. Filmen er nettopp den førnevnte Reise til månen, verdens første science-fiction-film. Kinobilletten gjelder også som inngangsbillett til kunstutstillingen.

—-

Kilder

Bergen Kunstmuseum: [link]

Bilder fra utstillingen fra ba.no: [link]

Bilde av forsiden til 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die fra amazon.co.uk: [link]

Schneider, Steven Jay (2009), 101 Sci-Fi Movies You Must See Before You Die, Cassel Illustrated, London.