Tre franske fotokunstnere fra forrige århundre

Un musicien sous la pluie (1957)

Profesjonelt fotoutstyr er ikke lenger kun for profesjonelle fotografer takket være billig masseprodusering og rike europeere. Men god kvalitet tilsier ikke nødvendigvis bra bilder. Det er lett å glemme 50-, 60- og 70-tallets fotoperler i dag hvor vi har foto overalt -arrangert og redigert- og det er nettopp derfor jeg vil åpne øynene deres for god gammeldags fransk gatekunst. Tiden før det digitale.

Robert Doisneau er en av Frankrikes genier innen fotokunst med mesterverk som i dag er å finne på de fleste kunst og postkortbutikker i Frankrikes romantiske gater. Med sitt mest kjente Le baiser de l’hôtel de ville (kysset ved hôtel de ville) (1950) ser vi ekte ung kjærlighet i Paris – slik vi drømmer om at fransk, spontan kjærlighet skal være. Doisneau bruker også barn og instrumenter i mange av bildene sine for å formidle glede og livsnytelse i hverdagen. Un musicien sous la pluie (en musiker i regnet) (1957) er et eksempel på dette. «I don’t photograph life as it is, but life as I would like it to be,» Robert Doisneau.

USA, NYC, Felix, Gladys, and Rover (1974)

Elliott Erwitt er kjent for sine ironiske og absurde bilder, og tar ofte i bruk hunder som modeller. I USA, NYC, Felix, Gladys, and Rover, 1974 leker han seg med bruk av strørrelse og fokus som gir oss et morsomt innblikk i en liten hunds verden. Fransk kjærlighet og frihet viser han i Springer, Paris. “A photograph is finding an interesting part of an ordinary setting.” Elliott Erwitt.

Rue Mouffetard, Paris (1954)

Henri Cartier-Bresson var en kjent fotojournalist gjennom store deler av 1900-tallet og var svært opptatt av spontanitet i foto. Det verdenskjente Rue Mouffetard, Paris (1954) viser en ung gutt stolt bærende på to digre vinflasker, et bilde som viser den franske kulturen på en morsom måte. “The photograph itself doesn’t interest me. I want only to capture a minute part of reality”. Henri Cartier-Bresson.


KILDER

Sitat Doisneau http://www.independent.co.uk/arts-entertainment/art/features/robert-doisneau-a-window-into-the-soul-of-paris-2151370.html
Sitat Erwitt
http://www.bakmagazine.com/interviews/8/elif-karakoc
Sitat Cartier-Bresson
http://www.brainyquote.com/quotes/authors/h/henri_cartierbresson.html


BILDEKILDER
http://potinblog.typepad.com/potin_blog/images/le_baiser_hotel_de_ville.jpg
http://30.media.tumblr.com/tumblr_l9ifvdvKIz1qcdxudo1_400.jpg
http://www.andrewward.com/Photos/elliott_erwitt/Elliott_Erwitt_Photo_Dog_Legs_New_York_City_1974.jpg
http://www.infocusgalerie.de/media/images/8e113c19663ccf01b1fd1298fab01e67.jpg
http://www.laurencemillergallery.com/Images/hcb_sbs2.jpg
http://1.bp.blogspot.com/_w4ifTToAw5Q/TQ5vH6-F1CI/AAAAAAAADHI/iX-1uo_t06Q/s1600/9dd24ea9bd71c3ed25973ae50af319ab.jpg