Anmeldelse: Bhutto

Bhutto
Regi: Duane Baughman og Johnny O’Hara
USA, 2010
111 minutter

Bhutto er fortellingen om Benazir Bhutto, verdens første kvinnelige statsleder i et muslimsk land, og om hennes familie, alle mer eller mindre involvert i politikken, med resultatet som følger:

Far. Zulfikar Ali Bhutto. Avsatt som Pakistans president og hengt i 1979.

Bror. Shahnawaz Bhutto. Myrdet under mystiske omstendigheter i Nice, Frankrike i 1985.

Bror. Mir Murtaza Bhutto. Drept i konfrontasjon med pakistansk politi i 1996.

Og til slutt. Benazir Bhutto selv, skutt og drept i en folkemengde i Rawalpindi, Pakistan 27. desember 2007, 54 år gammel.


Om man skal sjangerdefinere Bhutto ut ifra litterære definisjoner, kan man vel trygt si at dette er en politisk tragedie.

Fordi Bhutto blant annet inneholder en rekke intervjuer med Benazir Bhuttos to døtre, hennes sønn, og hennes enkemann, har filmen blitt utrolig personlig. På denne måten kan man kanskje si at filmen handler om privatpersonen Benazir Bhutto. I forlengelsen av dette kan man imidlertid spørre seg selv om privatpersonen Benazir Bhutto i det hele tatt eksisterte. Da Benazir Bhutto giftet seg med Pakistans nåværende president Asif Ali Zardari i 1987, ute i gatene i Islamabad, var det en halv millioner mennesker tilstede. En helt sentral del av filmens nerve er likevel hvordan den hele tiden balanserer mellom studien av Bhuttofamilien som privatpersoner og familie på den ene siden og som politiske kjendiser på den andre.

Bhutto er en uhyre fascinerende studie av politikk, korrumpsjon, familiesamhold og tragedie, og den etterlater deg i en forvirrende sinnsstemning hvor du ikke vet om du skal grine, være forbanna, være glad for de positive forandringene filmen viser at Benazir Bhutto faktisk oppnådde eller rett og sett bare gå hjem og se alle Gudfaren-filmene og/eller lese alle William Shakespeares tragedier og dermed for resten av dagen hengi deg til filmatiske og/eller litterære politiske storspill av den samme sorten som Bhutto representerer.

Det bør vel på dette stadiet av denne teksten være unødvendig å påpeke at Bhutto er en utrolig god film.

Kilder: Wikipediaartikler om Bhuttofamiliemedlemmene.

BIFFs infohefter og filmanmeldelser.

Bildekilde: http://www.sofacinema.co.uk/guardian/images/products/6/149376-large.jpg

Skrevet av Anders Ekelund